Recepty ze surovin, které od nás můžete koupit

Úvod Naše recepty

lžíce = zarovnaná polévková lžíce
lžička = zarovnaná čajová lžička

 

Domácí jablečná přesnídávka z jablečné mouky

Domácí přesnídávka bez cukru, konzervantů a éček.

 

SUROVINY:

- jablečná mouka

- voda

POSTUP:

Smíchejte 1 díl 100% jablečné mouky se 4 díly vody.

 

A JE TO :-)

 

Tipy:

  • JBL lze použít i jako sladidlo na kaši, do tvarohu a podobně namísto cukru.
  • JBL je přirozeně sladká, jsou to jen usušená a namletá jablíčka :-)
  • Pro ty, co nemohou syrová jablka, stačí povařit a nechat vystydnout.

 

Domácí hořčice z jablečné mouky

SUROVINY:

- 200 ml oleje (používám hořčičný, ale můžete i jiný)

- 1 lžíce hořčičné mouky (upravte podle chuti, kdo má jak rád pikantní)

- 1-2 lžíce medu

- trochu soli a pepře

- cca 500 g jablečného pyré (1 díl jablečné mouky a 3 díly vody)

- lžička citronové šťávy


POSTUP:

Smíchejte olej, med a hořčičnou mouku s kořením. Přidejte protlak a dochuťte podle sebe.

 

Skladujte v lednici v uzavřené nádobě.

 

Koláč z jablečné mouky

SUROVINY:

- 10 vajec
- 150 g jablečné mouky

- lžička skořice

- 1/2 lžičky sody

- ovoce dle chuti nakrájené na malé kousky - banány, jablka, jahody, borůvky, maliny, rebarbora...

 

POSTUP:

V misce smíchejte mouku, skořici a sodu a pořádně promíchejte.
Vyšlehejte na nejvyšší stupeň celá vejce pokojové teploty do opravdu husté pěny a na první stupeň zašlehejte suchou směs.
Zamíchejte do hmoty nakrájené ovoce a vylijte na vymazaný plech vyložený pečícím papírem nebo do silikonové formy. Můžete péct i jako muffiny.

Pečte 25-35 minut dle tloušťky těsta na horkovzduch 170° C.

 

Jablečná mouka hodně saje, mějte trpělivost, hmota bude houstnout pomaleji než je obvyklé.

 

Palačinky z kokosové mouky

SUROVINY:

- 6 vajec
- 4 lžíce kokosové mouky
- 4 lžíce rozpuštěného kokosového nebo jiného oleje
- 1 menší zralý banán 

- špetka soli

- 1/2 lžičky sody

  

POSTUP:

Vložte do mixéru vejce, olej, banán a rozmixujte do hladka. Potom přidejte kokosovou mouku a znovu promixujte. Můžete použít i ponorný mixér.

Hmota by neměla být tuhá ani moc tekutá, záleží na velikosti vajec. Pokud dáte moc mouky, přidejte vejce. Z tužšího těsta můžete udělat lívance.

Pečte na sucho na kvalitní nepřilnavé pánvi.
Lze dělat poměrně tenké palačinky. Pokud se těsto trhá, je moc řídké, přidejte malou lžičku kokosové mouky.

 

Pozor, kokosová mouka opravdu hodně saje, přidávejte tedy opatrně a počkejte až nabobtná.
Pokud se palačinka nerozteče po pánvi, těsto nařeďte vejcem.

Nazdobte podle své chuti, jak to máte rádi :-) 

 

Tyto palačinky jdou jíst na slano i na sladko.

 

Dobrou chuť :-)

Copyright 2020 - 2021 © Paleo pekárna Kostelec